IMM-urile fara investitii in securitate cibernetica sunt tinte ideale pentru atacuri

Foloseste un firewall

Una dintre primele linii de aparare in cazul unui atac cybernetic este firewall-ul. Este de asemenea foarte important ca angajatii care lucreaza de acasa ori de la distanta sa isi instaleze un firewall in cadrul retelei de acasa.

Documentati politicile de securitate cibernetica pe care le implementati

Desi companiile mici de multe ori opereaza pe baza de informatii primite verbal si conostinte intuitive, securitatea cibernetica este o arie in care este essential sa documentati in scris protocoalele pe care le urmati.

Dati atentie dispozitivelor mobile

Avand in vedere ca 59% din companii permit folosirea propriilor dispozitive ale angajatilor de catre acestia in indeplinirea atributiilor zilnice de serviciu, este essential ca aceste companii sa documenteze in scris politicile de BYOD (de utilizare a dispozitivelor personale de catre angajati) care sa se focuseze pe masurile de precautie in cee ace priveste securitatea. Odata cu cresterea utilizarii dispozitivelor portabile precum ceasurile smart cu capabilitati de conectare wireless, este esentiala introducerea acestora in policiticile de Securitate a dispozitivelor mobile.

Instruiti-va angajatii

De multe ori, in cadrul companiilor mici si mijlocii, angajatii pot avea mai multe roluri, devenind astfel esential ca acestia sa fie corect instruiti si informati cu privire la bunele practici de utilizare a resurselor companiei in cee ace priveste securitatea cibernetica.

Insistati asupra utilizarii parolelor care asigura o mai mare protectie

Da, angajatii vor percepe schimbarea parolelor cu unele mai puternice ca fiind o sarcina dificila si inutila. Cu toate acestea, 63% din atacurile cibernetice se datoreaza pierderii, furtului sau parolelor prea slabe.

Salvati in mod regulat datele pe care le detineti si mentineti o copie de rezerva

Desi este foarte important sa preveniti atacurile cibernetice, totusi acestea pot avea loc in ciuda masurilor luate. Se recomanda asadar sa salvati in mod regulat documentele la care lucrati, bazele de date, datele financiare, datele detinute de catre departamentul de resurse umane. De asemenea, asigurati-va ca salvati in mod regulat si toate datele pe care le stocati in cloud. Salvati aceste date intr-o locatie diferita astfel incat sa fie protejate in caz de inundatii sau incendiu. Pentru a fi siguri ca aveti salvate bazele de date la zi, verificati in mod regulat daca procesul salvare functioneaza.

Instalati programe anti-virus

Este usor de presupus ca angajatii stiu sa nu deschida e-mailuri malitioase. Cu toate acestea, 30% din angajati totusi acceseaza astfel de e-mailuri. Intrucat atacurile de phishing presupun instalarea unor virusi pe dispozitivele angajatilor atunci cand acestia acceseaza respectivele linkuri, este essential sa aveti instalate programe anti-virus pe aceste dispositive.

Folositi autentificarea in mai multi pasi

In ciuda pregatirii unei organizatii pentru a face fata unui atac cybernetic, este destul de probabil ca un angajat sa comita la un moment dat o greseala care va poate compromite datele pe care le detineti. Folosind autentificarea in mai multi pasi pe aplicatii, e-mailuri si acces in retea este un lucru usor de realizat si va asigura un strat suplimentar de protective. Este recomandat sa se utilizeze telefoanele mobile ale angajatilor ca un al doilea pas de autentificare intrucat este putin probabil ca un hacker sa aiba access atat la PIN cat si la parola.